Spouwmuurisolatie

Ongeveer een derde van alle warmte die in een ongeïsoleerd huis verloren gaat, ontsnapt door de muren. Door spouwmuren goed te isoleren, bespaart u energie en bespaart u op uw verwarmingsrekening. In het algemeen hebben huizen die vanaf de jaren negentig gebouwd zijn een muurisolatie om de warmte binnen te houden, maar als uw huis ouder is dan dat, dan heeft het misschien helemaal geen muurisolatie.

Meer informatie over: Spouwmuurisolatie: mogelijkheden en gemiddelde prijzen

Huizen in het België hebben meestal massieve muren of spouwmuren:

Als uw huis na de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd, heeft het waarschijnlijk spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een tussenruimte, die bekend staat als de spouw; het buitenste blad is meestal gemaakt van baksteen, en de binnenste laag van baksteen of betonblok. Vóór 1920 hebben oudere huizen meer kans op solide muren. Een massieve muur heeft geen spouw; elke muur is een enkele massieve muur, meestal gemaakt van baksteen of steen.

spouwmuurisolatie

Het uitwerken van uw wandtype

Het eerste wat je moet weten is wat voor soort muren je hebt. Als je het metselwerk aan de buitenkant van het huis kunt zien, kijk dan naar het patroon van de stenen.

  • Als uw huis spouwmuren heeft, zullen de stenen meestal een gelijkmatig patroon hebben met alle stenen in de lengte gelegd.
  • Als je huis stevige muren heeft, hebben de stenen een afwisselend patroon, met enkele stenen die over de muur zijn gelegd, zodat je de kleinere uiteinden van buitenaf kunt zien.
  • Als het metselwerk bedekt is, is dat ook te zien aan de breedte van de muur. Bestudeer een raam of deur op een van je buitenmuren.

Als een stenen muur meer dan 260mm dik is dan heeft hij waarschijnlijk een spouw.

Een smallere muur is waarschijnlijk massief. Stenen muren kunnen nog dikker zijn, maar zijn meestal stevig. Sommige huizen hebben een ander type wandstructuur. Als uw huis is een stalen frame of vakwerkhuis, of is gemaakt van geprefabriceerd beton, dan moet u een gespecialiseerde isolatie-installateur vragen om u te adviseren.

Spouwmuurisolatie uitgelegd

Veel spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door van buitenaf isolatiemateriaal in de spouw te injecteren. Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert isolatie door de gaten en sluit deze af met cement. De isolatiematerialen zijn meestal minerale wol of polystyreenparels, maar in plaats daarvan kan soms polyurethaanschuim worden gebruikt.

Om uw spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaatjes van ongeveer 22 mm in de buitenmuur van uw huis met tussenpozen van ongeveer 1 meter. De installateur blaast dan isolatie in de spouw met behulp van speciale apparatuur. Zodra alle isolatie is aangebracht, vult de installateur de gaten in het metselwerk op, zodat u ze nauwelijks opmerkt.

Het vullen van spouwmuren is geen werk dat je zelf kunt doen, je moet een erkende installateur in dienst hebben. Een professional kan het werk doen in ongeveer twee uur voor een gemiddeld huis met gemakkelijk toegankelijke muren. Het moet geen rommel maken.

Kosten en besparingen

De typische installatiekosten van spouwmuurisolatie variëren afhankelijk van de grootte van uw huis. Maar of u nu in een grote eengezinswoning of een klein appartement woont, u moet in staat zijn om de installatiekosten terug te verdienen in 5 jaar of minder dankzij de jaarlijkse besparing op de energiefactuur die u zult maken.

Misschien kunt u deze kosten verlagen door de werkzaamheden tegelijkertijd met andere verbeteringen aan uw huis uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

Is spouwmuurisolatie geschikt voor uw huis?

Als uw huis is gebouwd in de afgelopen 20 jaar of zo, zijn de muren waarschijnlijk al geïsoleerd. Om te weten te komen of dat zo is, kunt u het volgende doen:

Vraag een erkend installateur om een borescoopinspectie. De installateur boort een klein gaatje in uw buitenmuur om te zien of uw muren hol of gevuld zijn. Neem contact op met de afdeling gebouwenbeheer van uw gemeente.

Uw woning is geschikt voor standaard spouwmuurisolatie als deze voldoet aan de volgende criteria:

  • De buitenmuren zijn ongevulde spouwmuren.
  • Uw spouw is minstens 50 mm breed en vrij van puin.
  • Het metselwerk of metselwerk van uw woning is in goede staat.
  • De muren zijn niet blootgesteld aan slagregen.
  • Uw huis loopt geen overstromingsgevaar.

U heeft een installateur nodig om een onderzoek uit te voeren om te controleren of uw huis geschikt is. Dan kunnen zij uw muren isoleren met behulp van minerale wol of polystyreenparels.

Als uw huis smalle of oneffenheden heeft, zich in een blootgestelde ruimte bevindt of als er een risico op overstroming bestaat, dan kan het mogelijk zijn om de ruimte te vullen met polyurethaanschuim. Dit is duurder dan standaard spouwmuurisolatie, maar is een bijzonder effectieve isolator. Hiervoor heeft u een gespecialiseerde installateur van schuimisolatie nodig om uw woning te inspecteren en de werkzaamheden uit te voeren, als deze geschikt zijn.

Als u vochtige plekken op uw binnenmuren heeft, mogen deze niet worden geïsoleerd totdat het probleem is opgelost. Praat met een aannemer die gespecialiseerd is in het voorkomen van vocht.

Als de buitenmuren van uw huis met een ander huis worden verbonden, moet de installateur een spouwmuurbarrière plaatsen om de isolatie te beschermen, zodat uw buren er geen last van hebben.

Als u in een flat woont, kunt u niet alleen uw flat laten isoleren - meestal moet u van iedereen toestemming krijgen om het hele blok te isoleren.

Wat te doen als u problemen ondervindt met uw spouwmuurisolatie

Als u problemen met uw muren opmerkt nadat u spouwmuurisolatie, zoals vocht en schimmel, hebt laten aanbrengen, moet u eerst contact opnemen met het bedrijf dat de installatie heeft uitgevoerd. Zij moeten het probleem met u bespreken en uw eigendom opnieuw bekijken om na te gaan of het oorspronkelijke onderzoek of de installatiewerkzaamheden bijdragen tot het probleem. Als dat het geval is, moeten ze zorgen voor herstelwerkzaamheden om het probleem op te lossen of om de isolatie te verwijderen indien nodig.

Als de installateur niet bereid is te helpen of niet meer bestaat, neem dan contact op met CIGA om vast te stellen of u een CIGA-garantie van 25 jaar heeft. Als u dat wel doet, moeten zij u kunnen helpen het probleem op te lossen in het kader van de garantievoorwaarden. Als u geen CIGA-garantie hebt, controleer dan uw papierwerk vanaf het moment van installatie om te zien of u een onafhankelijke, door een verzekering gedekte garantie hebt die een vergelijkbaar dekkingsniveau biedt. CIGA heeft ook een contactformulier om slechte praktijken te melden.

De symptomen van vocht in een woning kunnen zeer gelijkaardig zijn en kunnen veroorzaakt worden door een slechte of ongeschikte isolatie, of door andere zaken zoals onvoldoende onderhoud van de woning. Noch uw installateur, noch een garantieverstrekker zal ermee instemmen om herstelwerkzaamheden uit te voeren of te betalen als zij vaststellen dat de problemen niet zijn veroorzaakt door verkeerde isolatie, slecht vakmanschap of slechte materialen. Als u van mening bent dat uw installateur of garantieverstrekker onredelijk weigert u te helpen, moet u hun klachtenprocedure volgen.

Als u geen hulp kunt krijgen van uw installateur of garantieverstrekker, is uw laatste optie om met een bedrijf te spreken dat de noodzakelijke werkzaamheden kan uitvoeren. Wij raden u aan gebruik te maken van een bedrijf dat geaccrediteerd is met een passend schema. Als u hen vraagt om de isolatie te verwijderen, moet u een specialist op het gebied van spouwmuurisolatie inschakelen die geaccrediteerd is met een spouwmuurisolatiesysteem zoals CIGA of BBA.